zaterdag 25 februari 2017

Digitale poster: Ben Columbus (visueel proces)








De avonturen van Ben Columbus (proces)

Ondertusssen ben ik een heel stuk verder gekomen met mijn stripboek. De eerste paar pagina's zijn af, en daarnaast heb ik posters gemaakt voor in de expositieruimte. In deze blogpost heb ik het over zowel mijn technische als mijn algemene proces van het maken van een stripboek!

 Algemeen proces:

Het idee voor Ben en Bot had ik al een paar jaar geleden. Laatst toen ik door mijn schetsboek heen bladerde vond ik veel schetsen van een jongetje met een robot. Eerst leken die nog niet veel op hoe de karakters uit mijn stripboek er nu uitzien:






Maar steeds meer begonnen de karakters wel vorm te krijgen, op de plaatjes hieronder is het eerste plaatje uit mijn stripboek gebaseerd!:




De tekeningen hierboven zijn gemaakt toen ik al wat serieuzer en bewuster bezig was met het maken en bedenken van mijn stripboek, hieronder zijn twee van mijn eerste pogingen te zien voor de voorkant:



Op dit punt had ik nog geen karakters naast Ben en zijn robot bedacht. Omdat ik nu bezig was met ben en bot bij beeldende vorming (het schoolvak) ben ik hier ook over na gaan denken. Ook ben ik meer gaan nadenken en gaan vaststellen hoe ben en zijn robot er precies uitzien, zodat ik kon beginnen met de pagina's (anders zou zijn kleding bijvoorbeeld niet steeds hetzelfde zijn als ik later besloot dat ik iets anders toch mooier vond)

Nieuwe karakters ontwerpen:


(Er zijn nog andere karakters maar helaas ben ik vergeten foto's te maken van de schetsen van deze karakters.)

aantekeningen over uiterlijk Ben en Bot:


Karakterschetsen:



technisch proces: 

Voor mijn pagina's begin ik altijd met een potloodschets. Ik probeer mezelf te trainen deze zo licht mogelijk te maken zodat als ik later met inkt en verf ga werken de schets makkelijk uit te gummen is:




Als ik tevreden ben met mijn schets ga ik beginnen met de 'inking'. Bij deze stap maak ik alle lijnen van mijn pagina. Dit doe ik meestal met een 'brushpen' of 'brushmarker'. Dat is eigenlijk gewoon een marker met lijnvariatie. als je harder drukt krijg je een dikkere lijn en als je zachter drukt een dunnere. Dit is heel handig bij het tekenen van strips omdat door dikke en dunne lijnen vormen benadrukt kunnen worden. Met een inktpen of een kwastje en inkt uit een potje kan je natuurlijk ook lijnvariatie krijgen, maar ik ben vaak ongeduldig, en inkt kan uitvegen als je niet lang genoeg wacht. ook is er natuurlijk het risico dat je tijdens het 'inken''  zelf knoeit, en daarmee je hele pagina verpest. Met een brushpen heb je meer controle en droogt de inkt gelijk.
Het is ook belangrijk dat de inkt watervast is, omdat ik nog met waterverf wil werken na het inken.

Hieronder een aantal foto's van pagina's/plaatjes na of tijdens het 'inken':



 

Ik heb ook een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe ik te werk ga:



Na het inken volgt de laatste stap: inkleuren. Dit doe ik met waterverf. Ik vind dit handig omdat ik snel kan werken met waterverf en het gemakkelijk is om lagen verf op te bouwen voor donkerdere kleuren en om snel grotere vlakken te vullen met kleur.
Ik heb voor het werken met waterverf niet veel meer hoeven experimenteren omdat ik al vrij vaak hiermee werk, maar hier zijn een paar plaatjes van experimenten die ik met waterverf heb gedaan:


inkleurproces:


 


(bijna)Afgeronde pagina's: 

Het is natuurlijk niet mogelijk om een heel stripboek af te krijgen in een half jaar beeldende vorming. Bij de expositie laat ik daarom vooral de pagina's die ik tot nu toe heb zien en mijn proces. Straks vertel ik nog wat meer over de expositie.

Dit zijn de pagina's die ik tot nu toe heb:










Dit is de voorkant die ik nu heb bedacht voor mijn stripboek, maar ik wil eigenlijk graag de digitale poster als voorkant doen. Deze heb ik bijna af, waar ik eerlijk gezegd wel trots op ben omdat het heel moeilijk blijft en tijdrovend is om met digitale kunst goed te werken.
Over het digitale proces van deze poster maak ik een aparte blogpost.

mijn huidige postervoorkant (waarbij ik geen goede schets had gemaakt van te voren en daarom de naam niet helemaal paste... vandaar dat ik een andere poster wil, ook heb ik nog twee nieuwe karakters die later in het verhaal voorkomen die ik er graag op zou willen hebben. deze staan wel op de digitale poster)



expositie:
 bij de expositie ben ik van plan om meer dan alleen mijn pagina's tot nu toe te laten zien. Zo heb ik ook posters gemaakt van verschillende karakters uit mijn stripboek: 


Deze posters wil ik graag laten afdrukken en dan ophangen op de pilaren in de expositieruimte.

Ook laat ik bij de expositie op een laptop het filmpje zien van het proces van het inken en hopelijk een filmpje van het proces van het inkleuren, maar met dat filmpje ben ik nog bezig.