zondag 31 mei 2015

Kleiwerk: david van michelangelo

De laatste tijd zijn we met beeldende vorming veel bezig geweest met klei, dit was de eerste keer dat ik serieus met klei heb gewerkt, dus voor mij was het weer een nieuwe ervaring.
Als je een kleien beeldje wilt maken, begin je met een grote ijzeren pin, pas als je beeldje helemaal af is mag je deze pin er weer uit trekken. Dit zorgt ervoor dat je beeldje tijdens het maken niet inzakt.
Je begint met het bedekken van de pin met klei. Daarna geef je aan waar je de schouder- en heuplijn wilt hebben. als je tevreden bent met de verhoudingen die je dan hebt, kan je verdergaan met het opvullen van de buik en de benen, en kan je het hoofd maken. Als alle vormen klaar zijn, ga je texturen aanbrengen, de David van Michelangelo is naakt dus in mijn geval was dit niet echt nodig, wel moest ik proberen aan te geven waar de spieren zaten en heb ik geprobeerd haar te maken. Ik heb geen procesfoto's gemaakt, maar wel geprobeerd om mijn beeldje van alle aanzichten te fotograferen: 






Ik ben zelf het meest tevreden met de achterkant, dit komt vooral doordat ik, ondanks dat ik er in tussenuren ook nog aan heb gewerkt, net niet genoeg tijd heb gehad om de voorkant helemaal af te werken.

zaterdag 23 mei 2015

Character design


Ik ben de laatste tijd veel bezig met character design. Dit houdt in dat ik een personage en een stijl bedenk en deze vervolgens verder uitwerk. Het karakter waar ik het meest tevreden mee ben staat hieronder. Ik heb nog geen naam voor hem bedacht, maar ik ben wel al klaar met zijn uiterlijk.

Dit was het eerste wat ik van dit karakter tekende, ik heb met rood potlood een soort schets gemaakt en heb daarna met een zwarte fineliner alle lijnen overgetrokken en alle details toegevoegd. ik heb me zoals je in de foto kan zien niet helemaal aan de schets gehouden omdat ik tijdens het tekenen ook weer steeds op nieuwe ideeën kwam.
Ik vind het idee van een gekleurde schets heel leuk, ik zag iemand op YouTube het doen en wilde het gelijk zelf eens proberen, ik vind dat het de tekening net wat interessanter maakt. 


 Na die eerste tekening wilde ik het karakter verder uitwerken en ik wilde ook bedenken hoe hij er van verschillende aanzichten uit zou zien. Daarom heb ik dit overzicht gemaakt. Ik heb ook nog een ingezoomde versie van zijn hoofd gemaakt, omdat iets met veel details van veraf er vaak veel mooier uitziet dan van dichtbij en ik zeker wilde weten dat ik ook tevreden was met het hoofd van mijn karakter.


Het karakter was nu eigenlijk af, maar ik had nog geen gekleurde versie gemaakt. 
Het was best moeilijk om te bedenken welke kleur zijn pak moest zijn. Eerst wilde ik het blauw maken, maar dat is het water op de achtergrond al. Daarna wilde ik het geelachtig maken, omdat ouderwetse duikpakken dat ook vaak zijn. 
Hieronder staat een digitale schets/tekening die ik had gemaakt om te zien hoe dat eruit zou zien. 


Toen kreeg ik echter het idee om hem een zeepaard als vervoersmiddel en huisdier/vriend te geven, en het zeepaard wilde ik geel maken. Het leek me dus niet zo leuk als beiden geel waren. Uiteindelijk heb ik besloten het pak groen te maken met rode accenten. 

Hieronder staat het proces van mijn laatste tekening, waarin het volledige karakter in kleur te zien is met zijn zeepaard. Ik ben begonnen met een potloodschets (stap 1), toen ik teevreden was over de vormen ben ik met watervaste inkt de lijnen gaan overtrekken, dit was nodig omdat ik er daarna nog met waterverf overheen wilde verfen en de inkt dan niet mocht uitlopen (stap 2 en 3). Daarna heb ik het hele plaatje ingekleurd met waterverf, hier heb ik niet veel procesfoto's van. Ik begon alles gewoon een effen kleur te geven, en heb daarna schaduwen toegevoegd, kleurovergangen maken met waterverf werkt heel goed (stap 4). Ten slotte heb ik highlights toegevoegd. Dit heb ik op het internet geleerd en het geeft een heel leuk effect op dit soort gekeurde tekeningen. voor de highlights heb ik gewoon waterverf gebruikt, maar iets minder water gebruikt zodat de kleur dekkend was (stap 5). 


                     1.                                      2.                                          3.
                       
                                                         
                  4.                                                                                  5.



Op dezelfde dag als dat ik de eerste tekening van dit karakter maakte, heb ik ook nog dit ontwerp voor een jonge piraat gemaakt, ik heb dit karakter nog niet uitgewerkt maar ik was wel al best tevreden met de kleding en het uiterlijk, misschien ga ik dit later nog wel doen.