zaterdag 27 februari 2016

Proces groot en meeslepend beeld


 Er zaten al ontzettend veel ideeën voor dit beeld in mijn hoofd, dus ik heb weinig gebruik gemaakt van het internet als inspiratiebron. Ik heb wel gebruik gemaakt vaan een paar hulpafbeeldingen om bijvoorbeeld de kraag uit ontwerp 1, de explosies in 2, de wolken in 3, en de lampenkap in 5 te tekenen. Ik heb de volgende afbeeldingen gebruikt: 



 Ik ben eigenlijk dus gelijk gaan schetsen. Mijn 'schetsen' zijn gemaakt met fineliner, zwarte stift, en waterverf. Ik vind deze manier van schetsen heel fijn omdat je zonder dat het je veel tijd kost met kleuren en schaduwen kan werken.

Dit zijn de 5 ideeën die ik heb uitgewerkt:
(Deze schetsen zijn dus mijn inspiratiebronnen)  
 

Ik wist al vrij snel dat het ontwerp 1 niet zou worden. Deze vond ik te simpel en niet heel origineel. Ontwerp 4 vond ik zelf wel heel gaaf, maar is eigenlijk heel simpel in de uitwerking, en in plaats van zelf een kraag maken zou ik spullen moeten kopen, en dat was nou niet echt de opdracht. Dit ontwerp viel dus ook af. Over 2, 3 en 5 was ik heel enthousiast. 
Uiteindelijk heb ik voor ontwerp 2 gekozen, omdat dit de grootste uitdaging was en Mevrouw de Vries mij aanraadde dit ontwerp te kiezen. 
Later in het proces heb ik wel besloten om de gezichtsuitdrukking te veranderen, het beeld krijgt samengeknepen gesloten ogen. De reden dat ik dit niet heb geschetst is eigenlijk gewoon dat ik elke schets met een basis begon, en ik bij deze schets al een hoofd had getekend voor ik echt met het ontwerp begon.

Gekozen ontwerp:

Om te zorgen dat de klei niet uitdroogt, moeten we ons beeld aan het eind van elke les goed inpakken.  Dit deden we met meerdere lagen plastic zakken. De eerste laag is doorzichtig plastic, 
wat tegen het beeld aanplakt., daarna komt een vuilniszak die je met touwtjes vastbind, en daarna komt er voor de zekerheid nog een laag overheen. Bij alle lagen moet je goed opletten dat er geen lucht tussen de zak en het beeld zit, want dan kan de klei alsnog uitdrogen. 



Ik ben bij veel lessen vergeten foto's van het proces te maken, en de foto's van de eerste les kwijtgeraakt, dus ik zal proberen uit te leggen wat we hebben gedaan zonder deze foto's.

stappenplan:
1) we hadden een paal, en moesten de eerste les doeken meenemen. De doeken moesten we om de paal wikkelen in de vorm van een hoofd en schouders. Hierbij moesten we opletten niet te dik te wikkelen, want er kwam nog een dikke laag klei over de doeken heen. De doeken vormden de basis van ons beeld.
2) Nu moesten we het hele 'beeld' (de doeken) bedekken met een minstens 2 cm. dikke laag klei.
3) De klei moest worden aangestampt, zodat de lucht eruit kwam.
4) Nu konden we beginnen met de neus, mond en ogen. Voor de neus moesten we een driehoekige vorm in het midden van de voorkant van ons beeld plakken. Voor de ogen moesten we daarna oogkassen in de klei drukken. De lippen maakten we door twee 'worstjes' klei te maken en tegen elkaar aan te leggen.
5) De vormen van de ogen, mond  en neus mochten we nu verder uitwerken, vanaf het begin van het uitwerken van deze onderdelen heb ik wel foto's.



In dit deel van mijn proces wist ik nog niet van de ontwerpen (zie begin deze blogpost) die ik later ging maken. Het beeld heeft daarom nog niets weg van wat het later zal worden. Ik had eerst wel het idee om een  soort karikatuur in beeldvorm te maken. Vandaar de lange wipneus en grote ogen. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik op ideeën kwam waar ik enthousiaster over was. Ook was het moeilijk geweest om te zorgen dat uitstekende delen van het beeld zoals de neus niet zouden uitdrogen.


De volgende foto's zijn van hoe mijn beeld er in tegenwoordige tijd uitziet. (er zit plastic omheen omdat ik was vergeten eerder foto's te maken, maar geen tijd meer had om het plastic weer te verwijderen en mijn beeld weer opnieuw in te pakken voor het einde van de les.)

Ik ben zoals ik eerder al zei voor ontwerp 2. gegaan, maar ik had eerst het plan om voor 3 te gaan. Voor ontwerp 3 wilde ik een beeld hebben wat een zo rustig mogelijke uitdrukking had, want dit associeerde ik met 'het hoofd in de wolken'. Deze gezichtsuitdrukking heeft het beeld nog steeds een beetje en daar wil ik volgende les aanwerken. De ogen blijven wel gesloten, maar voor ontwerp 2 wil ik dat ze eruit zien alsof ze samengeknepen zijn, en niet alsof het beeld gewoon aan het relaxen is.
De neus heb ik wat afgevlakt en is nu realistischer.
De gaten in het beeld uit mijn ontwerp zitten aan de linkerbovenkant van het hoofd (zie de 2e foto hieronder) en op de rechtersschouder. Ik wil proberen om uit deze gaten met ijzerdraad en plastic explosies te maken, maar moet nog een beetje een manier vinden om dat te doen zonder dat de gaten onzichtbaar worden. Hiervoor ben ik nu aan het experimenteren met materialen. Een leuke touch vond ik nog dat de helft van het linkeroor is afgebroken naast het gat in het hoofd. Nouja, leuk voor mij dan, niet voor het beeld.








vrijdag 12 februari 2016

fotocompositie: Mijn leven op school

Dit zijn denk ik mijn favoriete foto's. ze lijken heel erg op elkaar, maar toch vond ik het het mooist om ze naast elkaar te presenteren. Ik vind de kleuren heel mooi net als de felle licht donker contrasten. Ik vind ook de streep van rood net iets boven het midden, veroorzaakt door de achterlampen van de fietsen in het fietsenrek achter die op de voorgrond mooi. De foto's ziet er vrij chaotisch uit en zo kan school ook voelen. Alle fietsen zijn gemaakt voor hetzelfde doel, en komen overeen omdat ze allemaal fietsen zijn, maar zijn toch allemaal net verschillend. Dit vind ik een mooie, (overigens ook een ontzettend cheesy) metafoor voor leerlingen op een school.
 
Fietsen 2, zie heschrijving fietsen 1.: De fietsen representeren hierim de vele verschillende leerlongen op school. Allemaal mensen, maar toch ook allemaal verschillend.:


Een simpele foto over het feit dat er op school veel regels zijn, ik vind de foto goed passen bij het gevoel van regels en autoriteit omdat hij er zo kil uitziet. het enige waar je naar kijkt is het bordje met de regels. In dit geval: 'Niet eten op de eerste en tweede verdieping'

Een simpele foto over het feit dat er op school veel regels zijn:

Ik vond de horizontale lijnen in de linker foto mooi in contrast met de meer verticale lijnen in het perspectief van deze gang. Dit effect wordt versterkt door de kleuren van de verticale lijnen, vooral de oranje kleuren. Helemaal achterin, zit een meisje bijna opvallen te werken. De rechter foto is een close-up van dit meisje.

Nog een close up van de eerste foto: Ik vond de horizontale lijnen hoerin mooi in contrast met de meer verticale lijnen in het perspectief van deze gang, ook de kleuren vond ik mooi, en het meisje dat bijna onopvallend in de achtergrond zit te werken:

 
Posters voor open dagen vond ik ook goed passen binnen het thema: leven op school. Je bent namelijk constant bezig met je voor te bereiden op je toekomst. Vandaar deze fotó. 

Posters voor open dagen vond ik ook goed passen binnen het thema: leven op school. Je bent namelijk constant bezig met je voor te bereiden op je toekomst:

 
Ik wilde het in mijn fotocompositie over leven op school ook over eenzaamheid hebben. Dit is namelijk een van de eerste thema's waar veel leerlingen aan denken bij het begrip school. Hier kwam ik achter toen we het in de klas over deze opdracht hadden. Om eenzaamheid te illustreren heb ik twee zwart-wit foto's gemaakt. Dit vond ik er goed bij passen omdat kleuren vaak juist een vrolijk effect hebben en dat niet bij eenzaamheid past.
De foto aan de linkerkant heeft een heel sterk perspectief. Het schoolgebouw en de fietsenstalling daarvoor zijn te zin. Er staan een hele hoop fietsen maar er zijn helemaal geen mensen te zien op de foto. Daardoor krijg ik snel een gevoel van eenzaamheid, vooral omdat fietsen alleen ergens kunnen zijn waar ook veel mensen zijn, maar hier iedereen de fietsen heeft achtergelaten en binnen is.
Op de foto rechts is een schoolgang te zien waar een figuur in loopt. het perspectief loopt heel sterk naar een punt net iets onder het midden. Doordat er maar een iemand in beeld is in een gang waar normaal stromen van leerlingen lopen vind ik dat deze foto ook een gevoel van eenzaamheid opwekt. 

Hierin vind ik het perspectief vooral mooi en de lichtval in het midden. Ook deze foto staat voor eenzaamheid op school. Het zwart-wit vond ik hier ook aan bijdragen.: Zwart wit foto. Het zwart wit vond ik hierbij bojdragen aan een 'leeg/eenzaam' gevoel dat ik bij deze foto heb:
 

Ik vond de schuine lijnen en felle kleuren geel en rood ik het werk van de leerlingen mooi: