maandag 29 december 2014

Vogel (digitaal)

Het is weer vakantie, en dus had ik genoeg tijd om te tekenen. Ik zet niet alles op mijn blog maar misschien komen er later nog wat karikaturen en inkttekeningen op die ik deze vakantie heb gemaakt.
Voor nu een digitale tekening van een vogel. Ik heb geen afbeelding gebruikt om dit te maken dus
het is niet echt een bepaalde soort vogel geworden. Het heeft denk ik wel iets weg van een bruine
arend.


Ik heb het niet opgenomen omdat ik dan weer een veel te lang filmpje zou krijgen (zie vorige post), maar ik heb wel foto's van de verschillende fasen van het proces.
Ik ben begonnen met een snelle schets om de hoofdvormen aan te geven, hier heb ik helaas geen foto van. 

Daarna ben ik in grijstinten de belangrijkste schaduwen en lichtpunten gaan toevoegen.

Toen heb ik over de zwart-wit-laag kleuren gaan toevoegen, en heb ik bedacht wat ik met de achtergrond wilde gaan doen.

Na de kleuren ben ik details gaan toevoegen. Eerst de kleine veertjes op het hoofd van de vogel, en daarna heb ik de vleugels wat natuurlijker gemaakt door een blender te gebruiken. 
Toen bedacht ik nog dat een vogel overal veren heeft, en dat die dus ook te zien moesten zijn. Het licht in deze tekening komt van achteren. dat betekent dat het licht door de veren aan de buitenkant (omtrek) heen schijnt en deze daarom een lichte kleur moeten hebben.

Ten slotte heb ik alles nog wat verder uitgewerkt. Op het laatste moment vond ik het toch mooier om de vogel een beetje scheef te laten vliegen dus heb ik hem wat bijgedraaid.

toen de tekening af was heb ik hem in een ander programma nog bewerkt. 

meer digitaal+kerstkaarten

Ik heb (al een tijdje terug) een digitale tekening gemaakt en daarvan het proces opgenomen.
Het is helaas een beetje een lang filmpje geworden omdat er een limiet was van hoever ik het kon versnellen. Als je er een beetje doorheen scrolt krijg je een aardig idee van hoe ik te werk ben gegaan.

Hieronder vind je het eindresultaat en het filmpje:






Ook heb ik nog een aantal kerstkaarten gemaakt, De eerste heb ik alleen digitaal ingekleurd en was een inkttekening, de andere drie zijn helemaal met de computer gemaakt.








donderdag 20 november 2014

Fineliner tekeningen

 Deze week was het projectweek, en daardoor had ik lekker veel vrije tijd. 
Voor mijn verjaardag had ik een nieuw tekenboekje en tekenfineliners gekregen. (die fineliners zijn dus speciaal voor tekenen gemaakt en komen in verschillende streepdiktes) Deze nieuwe spullen moest ik natuurlijk gelijk uitproberen :)

Hier de drie tekeningen die ik tot nu toe heb gemaakt. 
De eerste is volledig uitgewerkt, de tweede was meer even een 'doodle' tussendoor en is een beetje slordig afgewerkt. Misschien wil ik een tekening in dezelfde stijl als achtergrond van mijn blog doen. De derde is nog niet helemaal af. (moet nog wat schaduwen toevoegen)


woensdag 19 november 2014

Les 5 en 6: modellen natekenen

deze lessen gingen we verder met experimenteren met verschillende materialen, dit deden we door onze modellen van de eerder uitgezochte plaatjes na te tekenen/verven etc. Ik heb voor deze tekening balpen gekozen. Dit is het resultaat van mijn tweede model:

woensdag 5 november 2014

Digital Art

digitaal tekenen, iets wat heel nieuw voor me is, maar waar ik nu al heel veel plezier aan heb.
Na het programma dat ik gebruik (corel painter 2015) een beetje ontdekt te hebben door middel van het maken van kleine tekeningetjes en cartoons, ben ik begonnen met een wat serieuzer project. Ik heb er een aantal dagen lang 's avonds steeds even aan gewerkt. Door langer met het programma bezig te zijn en het te leren kennen merkte ik dat ik steeds sneller kon werken.
Ik begon steeds met het maken van een schets, waarna ik kleur ging aanbrengen en dan de details. Daarna kwamen de schaduwen, en weer daarna de plekken die juist extra belicht moesten worden. Het is met digitaal tekenen vooral heel belangrijk goed met lagen te werken, zodat  als je bijvoorbeeld wilt gummen, je alleen in het poppetje en niet ook in de achtergrond gumt.

Ik ga er verder niet te diep op in hoe ik precies alles heb gedaan, want dan zou ik een heel lang verhaal met allemaal begrippen uit corel painter moeten maken wat waarschijnlijk voor iemand die dit programma niet kent toch niet echt te volgen is (ongeveer wat ik had toen ik voor het eerst YouTube tutorials begon te kijken over digitaal tekenen zonder dat ik er zelf al mee begonnen was ;p).

Aan het begin vond ik het wel erg moeilijk om met een muis te tekenen, daar ben ik inmiddels wat meer aan gewend. over iets meer dan een week krijg ik eindelijk een echt tekentablet (die zijn speciaal voor het maken van digital art gemaakt), en kan ik veel sneller en gemakkelijker werken.

Het is een tekening/cartoon/iets van Harry, Ron, en Hermione.


 Hier nog een voorbeeld van een tekeningetje/cartoon die ik maakte om het programma een beetje te leren kennen. Vraag me alsjeblieft niet hoe ik op het idee kwam een dronken egel te tekenen...


maandag 27 oktober 2014

pentekening Katniss Everdeen

Vandaag was ik vroeg thuis en had ik dus tijd om nog wat te tekenen. het is een ruwe pentekening/schets met (je raad het niet) rode pen, en rode fineliner. Ik had het eigenlijk best wel wat beter kunnen uitwerken allemaal maar om de een of andere reden had ik daar vandaag echt geen geduld voor.
Een andere keer ga ik nog een tekening van Katniss maken waar ik wél alles netjes uitwerk en waarschijnlijk ga ik dat met potlood of met (zwarte) inkt doen.
Ik dacht dat het misschien leuk was om ook een keer foto's van het proces te maken dus hieronder staan zowel daar foto's van als van het eindresultaat.






Les 4: eigen plaatjes


voor deze les moesten we allemaal 5 plaatjes meenemen. Een van de plaatjes mochten we gelijk al natekenen, dit mochten we met potlood, houtskool en bruine houtskool doen. ik heb voor de bruine houtskool gekozen. Terwijl ik bezig was met de verhoudingen tekenen kwam ik op het idee om een contrast tussen de achtergrond en de ballerina maken. dit heb ik gedaan om direct achter de ballerina het donkerder te maken en hierdoor springt ze er nog meer uit.

Ik ben benieuwd wat we met de andere plaatjes gaan doen. 
Van één andere had ik al iets getekend maar dat was nog lang niet af en ik had er ook nog geen foto van gemaakt. Voor nu kan ik dus alleen deze tekening op mijn blog zetten:

maandag 13 oktober 2014

Les 3: Modeltekenen met houtskool

In de vorige les hebben we geoefend met verhoudingen, en hebben we draadfiguren getekend van mensen uit onze klas in verschillende poses. Zelf heb ik toen ook even model gestaan. Ik ben jammer genoeg vergeten foto's te maken van de tekeningen die ik toen heb gemaakt.

Vrijdag zijn we verder gegaan  met modeltekenen en mochten we echt een compleet beeld van 'de modellen' maken. Hiervoor gebruikten we houtskool.
Dit zijn de drie tekeningen die ik heb gemaakt. Bij de laatste was ik slim genoeg om de datum en mijn naam aan de verkeerde kant te zetten...zucht...

Ik heb gemerkt dat ik het meest leer als ik in mijn tekeningen achteraf bekijk wat ik anders had moeten doen. In de eerste tekening zijn bijvoorbeeld de nek en het bovenlijf te lang, dit deed ik in de opdracht met de draadfiguren ook vaak verkeerd en de volgende keer ga ik er extra goed op letten. 



















In deze tekening is het hoofd iets te klein en een beetje vreemd van vorm, maar verder ben ik redelijk tevreden.

























Deze vind ik zelf het beste gelukt, het was heel apart om iemand die ligt van (schuin)boven te tekenen maar ik vond het daarom juist wel weer heel leuk. Ik heb de extra lijnen toegevoegd om meer perspectief te creëren, Hierdoor werd de positie nog duidelijker.
In deze tekening mochten we naast houtskool ook kleur gebruiken en ik heb voor oranje gekozen.













Ik ben ook thuis weer met van alles bezig dus daar ga ik denk ik binnenkort ook een post van maken.

zaterdag 4 oktober 2014

Wie ben ik?

Hallo iedereen,

Ik ben Nicole van de Vorst, een 15 jarige scholier aan het Kalsbeek College.
Ik heb net mijn vakkenpakket gekozen en een van mijn favoriete vakken is BV: Beeldende Vorming.
Voor dit vak heeft iedereen een kunstblog aangemaakt, dus een pagina waar we onze kunstwerken van zowel in als buiten de les posten.

Ik vond het altijd al leuk om te tekenen/schilderen/muziek te maken en creatief bezig te zijn, maar sinds de middelbare school ben ik begonnen kunst te maken. In de 1e klas tekende ik gewoon af en toe als ik er zin in had, meestal met potlood. Dit is een voorbeeld van de soort tekeningetjes die ik toen maakte. Ik probeerde toen ook af en toe portretten van mensen uit films te maken maar veel van deze heb ik weggegooid omdat ik ze niet mooi genoeg vond. 

 in de 2e klas begon ik er echt fanatiek mee bezig te zijn. Eerst met potlood, toen ook met pen. Vooral het tekenen met balpen vond ik bijzonder, omdat het iets is waar niet veel mensen van verwachten dat je er iets moois mee kan maken. Het is dus iets anders dan anders en dat spreekt mij erg aan.
Hier een aantal tekeningen die ik met balpen heb gemaakt:









 Ik heb ook veel met potlood getekend maar behalve deze tekening kon ik daar niet veel van terugvinden:
















In de derde klas ging ik gewoon door met tekenen, we hadden toen ook al bv als vak maar ik vond dat we niet vrij genoeg werden gelaten in onze kunst, we moesten alles met bepaald materiaal volgens een bepaalde techniek doen, omdat ik van mezelf ook nog eens vrij eigenwijs ben werkte dit voor mij totaal niet.
Ook had mijn klas, omdat we een gymnasiumklas zijn, maar één uur in de week, en dit was veel te weinig. Het gevolg was dat we heel lang bezig waren met een project en het ook steeds mee naar huis moesten nemen om er thuis aan te werken.
Uiteindelijk was ik best tevreden met het resultaat, maar ik had helemaal geen plezier in het maken dus vind ik niet dat ik het kunst kan noemen. 


Thuis ging ik gewoon verder met mijn eigen kunst en daar genoot ik wel erg van, ook merkte ik dat mijn portretten steeds geloofwaardiger werden, een paar recentere tekeningen zijn:


Twee leden uit de band One Direction, ik ben nu niet echt meer fan van ze, vroeger wel.
Ik heb ze gemaakt als cadeautjes voor twee vriendinnen die wel erg fan van ze zijn.

Sherlock en John uit de BBC serie Sherlock. Een geweldige serie die echt aan te raden is!!!



Wat ik ook leuk vond is dat ik Sherlock al eerder had getekend, toen ik nog in de 2e klas zat, je kan nu een duidelijk verschil zien. Ik heb nu bijvoorbeeld door dat je niet alle lijnen hoeft te tekenen als die niet duidelijk te zien zijn en ik heb veel geleerd over verhoudingen in een gezicht tekenen.












Bilbo baggins uit de hobbit, Ik vond de boeken van Lord of The Rings en The Hobbit allebij heel mooi, ik ben nu ook bezig met een tekening met een soort compilatie erop van Lord of The Rings waar ook een portret van Frodo op staat.













Ik heb sinds kort Corel Painter op mijn computer en wil dus ook gaan beginnen met digitaal tekenen, ik heb op Deviantart en Tumblr heel veel prachtige kunstwerken gezien die ook digitaal gemaakt zijn en heb er al helemaal zin in. Ik moet nog wel even wachten tot mijn verjaardag in november want dan krijg ik een tekentablet en kan ik pas echt aan de slag.

Ik hoop dat je nu een beetje een beeld hebt van mij en mijn kunst.
Veel plezier om mijn blog!


zaterdag 20 september 2014

Les 2: Venus van Milo

In deze opdracht was het de bedoeling dat we De Venus van Milo namaakten. Dit deden we met een combinatie van ecoline en houtskool. eerst moesten we de schaduwvlakken met de ecoline maken en daarna er meer vorm aan geven met de houtskool.

Ik was bij mijn eerste poging best snel klaar met de ecoline maar was een beetje bang het daarna met houtskool te verpesten, daarom heb ik een tweede tekening gemaakt, waarbij ook de vormen wat beter zijn gelukt en daar heb ik wel met de houtskool op gewerkt.



donderdag 18 september 2014

Les 1: Verhoudingen


In deze opdracht moesten we in een vrij korte tijd kunstwerken uit de oudheid natekenen. Het ging vooral om de verhoudingen en dus niet om de details. De eerste, van het schilderij van adam is met potlood getekend en de andere twee: een Archaïsch en een Grieks beeld zijn met houtskool gemaakt.

Persoonlijk vond ik dit een hele leerzame opdracht omdat ik veel portretten teken en weinig volledige lichamen, juist omdat de verhoudingen vaak mislukken. Ik merkte ook dat ik snel verbeterde, de volgorde van de plaatjes komt overeen met de volgorde waarin ik ze gemaakt heb, dus eerst adam, dan het Archaïsche beeld en dan de Griekse sporter.