zaterdag 28 maart 2015

John Watson+Jack sparrow -proces FILMPJES

 Ik wilde graag een nieuwe manier uitvinden om mijn proces te laten zien, en die heb ik gevonden. Het is wel een gedoe om de camera op een plaats te krijgen waar je wel een goed beeld hebt, maar er geen last van hebt tijdens het schilderen, maar het is me redelijk gelukt.

 Jack Sparrow
(met waterverf op een doek geschilderd.)


John Watson
(met waterverf op papier geschilderd.)




En hier nog de afgeronde schilderijen:



dinsdag 10 maart 2015

Muur beschilderen!


De laatste paar weken ben ik bezig geweest met mijn kamer te verbouwen.
We hebben alle meubels eruit gehaald, mijn muren wit geschilderd en een nieuwe vloer gelegd (die komt op onze hele bovenverdieping.)
Ik wilde mijn kamer mij meer eigen maken door er iets creatiefs mee te doen. Daarom heb ik mijn muur beschilderd.

Omdat ik ook een blauwe ladekast op mijn kamer krijg, besloot ik de schildering dezelfde kleur blauw te maken. Om zeker te weten dat mijn verf dezelfde kleur was heb ik in de IKEA RAL kleuren met het kastje vergeleken. Ik kwam uit op RAL 5023.




Ik wilde niet gaan schilderen zonder een beetje een idee van wat ik wilde maken in mijn hoofd te hebben. Ik heb dus digitaal een aantal ontwerpen gemaakt. Dit is het ontwerp waar ik uiteindelijk voor gekozen heb.



Voordat ik kon beginnen met schilderen heb ik samen met mijn vader met tape en plastic mijn plinten en vloer bedekt. Later heb ik er nog twee vuilniszakken overheen gelegd omdat ik dan wat meer ruimte had om te lopen.



Toen moest ik nog even de verf doorroeren om zeker te weten dat hij goed gemengd was. En heb ik de materialen die ik ging gebruiken klaargelegd.





Op de muur had ik al heel licht met potlood de hoofdvormen aangegeven. ik moet er hierbij goed op letten dat ik later met het verven over de lijnen heen wilde schilderen en dus het silhouet dunner moest maken met potlood dan dat ik hem uiteindelijk wilde hebben.



Toen kon ik eindelijk beginnen. Met gele tape heb ik het gebied waarin ik kon schilderen aangegeven. onder de schildering kwam namelijk mijn bed te staan en ernaast mijn kledingkast.
Ik heb steeds foto's van het proces gemaakt. 






De grotere stukken (waar de tak nog niet gesplitst is) kon ik met een kleine roller doen.




Nog even twee heel charmante foto's waarop ik aan het werk ben.
Ik denk dat ik een modelijn met mijn vaders verfkleren ga beginnen...



Voor de hoogste gedeeltes van de schildering moest ik een ladder gebruiken.



Toen kon ik de tape weghalen en was mijn schildering klaar! Ik heb er één dag en één avond aan gewerkt. Het was best wel vermoeiend om zo lang achter elkaar te staan.



En dit was dan het eindresultaat! Ik ben er zelf best tevreden mee en dat is maar goed ook, want de komende paar jaar moet ik er elke dag tegenaan kijken!


maandag 9 maart 2015

Waterverf

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met een voor mij nieuw materiaal: waterverf.
Het is gelijk uitgegroeid tot en van mijn favoriete materialen om mee te werken. Hier een aanal 'werken' die ik met waterverf  heb gemaakt. De meest komen heb ik in mijn schetsboek geschilderd, alleen het portret van Legolas niet. Eigenlijk is mijn schetsboek helemaal niet voor natte materialen bedoeld, maar het gaat beter dan ik had verwacht, en de pagina's golven niet te veel.

Nog steeds geïnspireerd door de film 'Corpse Bride' (zie vorige post), heb ik nog een tekening van het karakter Victor van Dort gemaakt.
De schets voor deze tekening maakte ik al direct nadat ik de film gezien had. De volgende dag heb ik de lijnen van de schets met fineliner overgetrokken. Dit keer koos ik ervoor om de schaduwen en lijnen die ik met potlood had gemaakt te laten staan, om te zien wat voor een effect dat zou hebben als ik eroverheen ging schilderen. Zelf vind ik het wel wat hebben.
Omdat in de film 'de wereld van de levenden' uit heel grauwe en koude kleuren bestaat (-en de wereld van de doden juist uit vrolijke kleuren-), heb ik voor de kleur blauw gekozen, wat een koude kleur is.
Ook heb ik geprobeerd veel contrast te creëren door bepaalde plekken heel donker blauw te maken en andere plekken bijna wit te laten. 




Roodkapje: 
Dit was de eerste 'tekening' die ik met waterverf in mijn schetsboek maakte, dus het was toen nog even afwachten of dit wel kon op het papier in mijn schetsboek.
Het is een soort combinatie van fineliners en verf geworden. uiteindelijk heb ik de zijkanten ervan afgescheurd, zodat ik alleen een deel van de tekening en roodkapje tegenhield. Dit gaf een heel mysterieus effect, wat mij wel aansprak. Zelf vind ik hem zo ook mooier dan dat de hele tekening was. 



Kabouter:
Ja, de tweede al. Ik weet niet wat ik leuk vind aan kabouters tekenen, ik vind het gewoon grappig om het uiterlijk helemaal zelf te kunnen bedenken.  bij deze tekening heb ik alles omlijnd met een donkerende variant van dezelfde kleuren als die ernaast liggen: bij de broek is de omlijning dus groen, bij de muts rood, enzovoorts.
Met een witte Jel pen heb ik daarna een soort highlights toegevoegd. Ik moet nog wel een beetje leren waar ik precies de highlights moet plaatsen.



Experimentje in Tim Burton stijl:
Dit was typisch zo'n tekening die gewoon ontstond door te gaan experimenteren. ik heb hier een snelle schets met potlood gemaakt waarmee ik een goed beeld kreeg van het karakter dat ik wilde ontwerpen. daarna de omlijning met zwarte verf en een dun kwastje gemaakt. In plaats van daarna effen vlakken te maken, heb ik gekozen om steeds even te wachten tot de verf gedroogd was waardoor de kleuren dus steeds opdrogen niet gemengd raken. Dit is het duidelijkst te zien bij het donkergroen rond de ogen maar ik heb dit bij de hele tekening gemaakt. Ook deze techniek spreekt me erg aan dus die zal ik ook nog wel vaker gaan gebruiken.



Dit was het eerste portret dat (nog niet zo lang geleden) met waterverf heb gemaakt.
Het is een portret van Legolas, uit Lord of the Rings, en ik heb hem gemaakt voor mijn zus. Misschien wil ik dit portret nog een keer opnieuw doen, en dan minder met realistische kleuren en meer vanuit mijn eigen creativiteit. Ook omdat de verhoudingen hier niet helemaal kloppen.

Proces:
Mijn eerste stap was een dunne potloodschets, waarin ik probeerde de verhoudingen en schaduwvlakken aan te geven (hier heb ik geen foto van)
Daarna heb ik de hoofdkleuren ingeblokt, en ben ik steeds meer schaduwen gaan toevoegen
Ook probeerde ik steeds meer details te schilderen. 
Toen heb ik bedacht wat ik met de achtergrond wilde gaan doen, en besloot ik op een soort grouw berglandschap. Ik koos hiervoor omdat ik niet wilde dat de achtergrond te druk werd en de aandacht van het portret af zou lijden.



zondag 8 maart 2015

Gekleurde tekeningen


In deze post wil ik gewoon even een aantal tekeningen die ik de laatste tijd heb gemaakt laten zien, en misschien iets over het proces vertellen.
Ik heb helaas niet van alle tekeningen procesfoto's van gemaakt, maar van de eerste twee wel, dus daar begin ik mee.
 Victor van Dort:
Niet zo lang geleden zag ik de film Corpse Bride: Voor iedereen die hem niet gezien heeft: hij is echt prachtig. De film is geregisseerd door Tim Burton (waar ik nu direct een zeer groot fan van ben), en helemaal gemaakt met kleipoppetjes. Ze hebben dus heel de tijd kleipoppetjes neergezet en verplaatst en van elke beweging foto's gemaakt (stop-motion). Dit is een van de laatste films die zo is gemaakt. De film is heel kunstzinnig en gewoon geweldig om naar te kijken, en heeft ook nog eens heel mooie muziek.
voor iedereen die geïnteresseerd is, is hier een link naar de trailer van de film: https://www.youtube.com/watch?v=G9boDkpEyvc

voor de tekening heb ik eerst een potloodschets gemaakt, en die daarna met kleurpotloden ingekleurd.
Ik heb hem op dezelfde avond als ik de film heb gezien in bed gemaakt.


Harry Potter:
voor deze tekening had ik geen schets gemaakt, maar ben ik gelijk met markers begonnen. daarna heb ik hem weer met potloden ingekleurd, maar ik weet niet echt of ik de marker- of de gekleurde versie mooier vind, ik was namelijk wat ongeduldig tijdens het kleuren en dat is ook in de tekening te zien.

Weer een tekening die ik in bed heb gemaakt, soms ben ik gewoon te lui om aan mijn bureau te gaan zitten :p
Over deze tekening kan ik niet veel vertellen, behalve dat ik een nieuwe cartoonstijl uitprobeerde. Het ziet er een beetje uit een illustratie uit een kinderboek. ik heb ook geprobeerd kleuren op een wat andere manier dan normaal te gebruiken. zo zit er in de trui van het jongetje wat geel en rood verwerkt en is de lucht heel kleurrijk.

Een kaboutet, met een soort inkt-pen-stift die ik in
Rotterdam heb gekocht na daar een open dag van en kunstakademie (Willem de Kooning) had bezocht. Voor deze had ik ook weer eerst een potloodschets gemaakt, daarna dus de inkt-pen-stift, en daarna de kleurpotloden.

Bilbo Baggins: 
Deze heb ik een tijdje nadat ik de laatste Hobbit-film had gezien gemaakt. het is en soort cartoon van Bilbo Baggins. Dit was de eerste keer sinds best wel lange tijd dat ik weer eens iets met kleurpotloden deed dus ik was er best blij mee.


Spiderman: 
Omdat ik nog steeds bezig ben met zelf poses te leren tekenen, heb ik voor deze tekening weer zelf een pose geschetst in plaats van naar plaatjes te kijken.
En natuurlijk moest er ook nog iets digitaals in deze post dus hier weer een van mijn vele Harry Potter-fan art schetsen, dit keer van Ron en Hermiony: "Ït's wingardium leviOsa, not leviosaR!"

Superhelden in waterverf

Zo, dat is lang geleden!!
Ik heb het een tijdje heel erg druk met school gehad: toetsen, verslagen, werkstukken, pta's, so's, repetities, presentaties, enz, enz, enz.

In ieder geval ben ik nu weer met mijn blog bezig, waar ik op dit moment heel veel concepten op heb staan die ik nog af moet maken voordat ik ze kan publiceren.

De laatste tijd ben ik veel met waterverf bezig geweest, écht heel veel, zeg maar.
Later post ik nog een blogbericht met veel meer waterverf werk, maar voor nu wil ik jullie graag dit laten zien:


Links: Iron Man
Ik heb laatst Iron Man 3 gezien, (minder goed dan 1, maar in ieder geval wel beter dan 2) en ik was daardoor geïnspireerd om weer eens iets met superhelden te doen. 
Omdat ik wil leren om zelf poses te tekenen zonder er plaatjes voor te gebruiken, heb ik alleen foto's opgezocht om te kijken hoe het pak eruit ziet. de pose waarin hij staat heb ik dan ook zelf bedacht en getekend. 

ik ben begonnen met een lichte schets met potlood. toen ik de vormen had zoals ik ze wilde hebben, heb ik mijn fineliners erbij gepakt, en heb ik de vormen daarmee overgetrokken. Daarna heb ik de potloodlijnen uitgegumd.
Nu kon ik beginnen met schilderen, hiervoor heb ik eerst de hoofdkleuren aangebracht, dus nog zonder schaduwen. Ik begon met geel, omdat dit de lichtste kleur was. Met waterverf moet je goed opletten dat je verf droog is voordat je met een nieuwe kleur gaat beginnen, tenzij je juist wil dat de kleuren vermengd raken natuurlijk. 
Toen alle hoofdkleuren er netjes op stonden ben ik de schaduwen gaan doen. Dit geeft de tekening direct een veel echter effect. 
Op het laatst heb ik met een wit/gele marker de highlights toegevoegd. 

Misschien was het je al opgevallen dat de datum verkeerd is. Ik moest nog even wennen aan het idee dat het 2015 was denk ik (ook al was het al februari!!)

Rechts: Batman
De laatste keer dat ik een batman film zag was in de zomervakantie. En het was ook zeker de laatste keer! Als je weet hoe snel ik films eng vind (ik kan niet eens een normale horror film kijken....) Zal het je misschien niet verbazen dat het voor mij geen goed idee bleek om deze film 's nachts, in mijn eentje, op een verlaten boerderij in italië, waar een tuinman vlak langs mijn kamermuren aan het werk was en ik dat hoorde, te gaan kijken. Trauma is binnen.

Ik ben voor deze tekening precies hetzelfde te werk gegaan als bij de Iron Man tekening.

Ik ben van plan om op deze cartoonachtige manier nog een aantal van mijn andere favoriete superhelden te schilderen. Waarschijnlijk worden dat Spiderman en Captain America, Misschien ook wel de Hulk of Thor.